Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2011 02:20 - Три симптома за смъртта на мечтите ни
Автор: malkiatprintz Категория: Тя и той   
Прочетен: 9831 Коментари: 29 Гласове:
31

Последна промяна: 06.12.2011 02:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

(Преведен текст от интернет)

Първият симптом, че сме на път да убием мечтите си, е недостигът на време. Най-заетите хора, които познавам, винаги имат достатъчно време за всичко. Тези, които нищо не правят за мечтите си са вечно уморени и не подхващат дори малко работа. Те постоянно се оплакват, че денят е кратък. Истината е, че се страхуват да се борят за мечтите си.

Вторият симптом за смъртта на нашите мечти лежи в нашите убеждения. Тъй като отказваме да гледаме на живота си като на голямо приключение, започваме да се виждаме като разумни и мъдри, и в резултат, започваме да искаме все по-малко от живота. Взираме се отвъд стените на нашето всекидневие, чуваме звука от чуждите битки, виждаме големите погроми и жаравата в очите им. Но ние никога не виждаме удоволствието, огромното удоволствие на онези, които са влезли в битка. За тях нямат значение нито победата, нито поражението; важно е само, че се борят за мечтите си.


И накрая, третият симптом за гибелта на мечтите ни е спокойствието. Животът се превръща в неделен следобед. Не търсим нищо велико и не искаме нищо повече от това, което имаме. Възприемаме се като зрели, избутваме встрани мечтите на младостта си и се концентрираме само върху всекидневието и работата си. Изненадваме се, когато хора на нашата възраст казват, че все още искат това или онова от живота. В действителност, дълбоко в себе си, знаем какво се е случило: отказали сме се да се борим за мечтите си.

Когато се откажем от мечтите си и намерим покой, преминаваме през кратък период на вътрешен мир. Само че вътре в нас мъртвите ни мечти започват да загниват, да заразяват цялото ни същество. Постепенно ставаме жестоки към хората около себе си, а после дори насочваме тази жестокост към себе си. Тогава надигат глава болестите и психозите. Това, което сме избягнали, отказвайки се от борбата – поражението и болката – ни застига поради собствената ни страхливост.

И един ден мъртвите, изгнили мечти започват да ни пречат да дишаме. Тогава започваме да мечтаем за смъртта, която да ни освободи. Да ни освободи от нашите убеждения, нашата работа, и от този ужасяващ покой на безкрайния ни неделен следобед.



Тагове:   мечти,


Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - http://www.youtube.com/watch?v=T3l2oC-ZZlM&feature=related
06.12.2011 06:24
''Тогава започваме да мечтаем за смъртта, която да ни освободи.'' - Което значи,че най- после сме порастнали и можем да започнем да живеем, както се следва - с правилните мечти!
---
Категоричност в преценките не означава винаги правилност.
''Гибел на мечтите''?! - Не е ли твърде пресилено казано?
цитирай
2. kite333 - Понякога мечтая за спокойствие.
06.12.2011 11:29
Това брои ли се за мечта, още повече ,че се боря за нея (засега без успех)
Истината е,че винаги трябва да мечтаем,иначе само ще вегетираме.
Поздрави !
:))
цитирай
3. malkiatprintz - Анонимен 1
06.12.2011 12:48
Благодаря за клипа. Хех... това означава, не че сме пораснали, а че сме остаряли. Аз пък предпочитам да си живея с неправилните мечти :)
цитирай
4. malkiatprintz - Кайт,
06.12.2011 12:50
Щом е мечта - брои се, ама дай малко по-наедро :):):) Поздрави.
цитирай
5. анонимен - Хубаво есе:)))
06.12.2011 23:43
като изключим епилога-зловещо ми звучи-
може би не мечтите ни изморяват,а по -скоро пътя,
който извървяваме към тяхното осъществяване,или всъщност
може би е най-добре да имаме една,голяма осъществена мечта,която
да ни е трамплин към осъществяването на останалите!?
една от моите мечти е да имам време да помечтая на спокойствие:)))
цитирай
6. malkiatprintz - Хлорис,
07.12.2011 05:08
Естествено, че не мечтите, а пътят и проблемите, които срещаме по него, изморяват, но въпросът е, дали това е достатъчен повод да се откаже човек или просто трябва да промени пътя по който върви? В крайна сметка върхът е един, а пътеки към него - много :) Успех в осъществяването на мечтата ти :):):)
цитирай
7. valsodar - Благодаря ти за статията, хареса ми ...
07.12.2011 07:39
Благодаря ти за статията, хареса ми написаното в нея.
Може би, защото е вярно.
А може би, още съм запазил нещо от мечтите си?

:)
цитирай
8. vania23 - Звучи тъжно за някои от нас,
07.12.2011 09:38
защото се припознаваме. Но... има нещо много хубаво - в тези неща винаги можем да започнем отначало. Наистина всичко зависи само от нас.
А основната причина за смъртта на мечтите мисля е ясен за всичко - шубето е голям страх :)
цитирай
9. malkiatprintz - 7. valsodar,
07.12.2011 13:24
Ще е добре, ако си ги запазил, поне една част :) Бе уж като цяло са неща, които си ги знаем, обаче като попаднеш на нещо добре синтезирано, впечатлява отново...
цитирай
10. malkiatprintz - Ваня,
07.12.2011 13:25
Ами може би не трябва да звучи тъжно, даже и да се припознаваме, защото ни подсеща, да продължим :) А за шубето... май в повечето случаи се оказва, че е само в главите ни ;)
цитирай
11. valsodar - В интерес на истината - постигам ...
07.12.2011 13:29
В интерес на истината - постигам мечтите си.
И ме хваща от това шубето да мечтая, защото се оказва, че се сбъдва пожеланото, но не точно по начинът, по който съм си мислил, че ще се случи. :)))

Опитвам се да не мечтая вече на дребно, да не искам тривиалните неща.
Разбрах, че най-важното за мен в този живот е тези, които обичам да са живи и здрави до мен. Всичко останало с воля, усърдие, труд и търпение си е напълно достижимо. :)
цитирай
12. malkiatprintz - Хехехе. . . и аз съм на мнение, че няма ...
07.12.2011 14:34
Хехехе... и аз съм на мнение, че няма мечта, която да не може да се постигне, ако човек наистина реши, но точно това е проблемът, че винаги си представяме нещата по някакъв начин, което е грешка, защото те обикновено стават по техен си начин. И де факто мечтата се сбъдва, ама понеже не е точно така, както сме си го представяли, понякога сме разочаровани :) Обаче то не става така - когато поръчваш нещо в ресторант, не можеш да даваш акъл на готвача как да го направи :) Що се отнася до тривиалните неща - да, и аз гледам да мечтая на едро. Когато се целиш нависоко, останалите, по-дребни мечти, се случват по пътя, от самосебе си. Пък и да мечтаеш на дребно, за дреболии, това си е своеобразна обида към възможността да мечтаем, така да се каже :):):) А за здравето, както на близките, така и нашето - това се подразбира, то е най-важното.
цитирай
13. cerise - Много
07.12.2011 15:39
ми допадна, принце ... :) Има над какво да се замисли човек, благодаря ти ... :)
цитирай
14. malkiatprintz - Радвам се, Сериз :)
07.12.2011 23:32
Радвам се, Сериз :)
цитирай
15. ko642 - Внимавай за какво мечтаеш защото ...
07.12.2011 23:47
Внимавай за какво мечтаеш защото може и да ти се случи :) Честно казано аз съм за спокойствието. Ако можеш спокойно да посрещаш предизвикателствата е супер. Авторът вероятно е имал впредвид "летаргия" или както му викаме на български - мърда ;)
Поздрави!ВВ
цитирай
16. malkiatprintz - ко642 :)
08.12.2011 04:11
Да, но често май нещата вървят в комплект: научиш ли се да посрещаш предизвикателствата спокойно, започваш всичко да приемаш спокойно. Нищо лош няма в спокойствието, ама все пак мъничко адреналин също не е за пренебрегване, пък било то и колкото да се поддържа златната среда в тонуса ;)
цитирай
17. makont - Ех, че се размечтах!
08.12.2011 15:18
Правилно, Принце. По никакъв начин не трябва да оставяме мечтите си да умрат. Наистина е прекрасно, когато си се захванал с нещо и копаеш здраво, времето минава, ти не го усещаш и вътрешно се чувстваш удовлетворен. За нищо на света няма да се оставяме на спокойствието. Усмихнат ден!
цитирай
18. malkiatprintz - Така е, Маконт :) Само трябва да се ...
09.12.2011 00:25
Така е, Маконт :) Само трябва да се улавяме навреме, когато се разсеем от битовизми и загубим инерция, докато не е станало късно ;)
цитирай
19. priqtel12 - Дааа....
01.01.2012 19:13
избирайки спокойствието, ние се отказваме от всичко, за което трябва да се борим.
Споделям написаното. Спираики да мечтаем, ние бавно умираме.
цитирай
20. malkiatprintz - Не е задължително постигането на ...
02.01.2012 06:40
Не е задължително постигането на мечтите да е свързано с неспокойствие, Приятел12, убеден съм, че можем съвсем спокойно и целенасочено да вървим към тях без да се лишаваме от спокойствието. Понякога страхът ни играе твърде лоши номера и се отказваме :)
цитирай
21. kass - Фил,
04.01.2012 01:24
може и да съм се отказала от някоя и друга мечта, обаче за сметка на това не ми е умряла способността да се размечтавам от време на време :)))... Тъй, че винаги ще се намери по някоя мечта за преследване :))))....
цитирай
22. malkiatprintz - Е не така плахо де, Ив - "по н...
04.01.2012 03:10
Е не така плахо де, Ив - "по някоя мечта за преследване"... Няма такива филми! Искам ги всичките и ги искам сега! Е, в краен случай, може и до седмица :):):) Принципът е, че ако мечтаеш да запишеш добър албум, да имаш Порше Панамера и да имаш малка спретната къщичка, то може да запишеш албум, ама няма да имаш другото. Ако обаче мечтаеш за 20 самостоятелни албума, всеки от които да е платинен, то тогава ще имаш и Панамерата, и къщичката и още куп други неща, за които мечтаеш ;):):) Така де, бъди реалистка и искай невъзможното :):):)
цитирай
23. kass - malkiatprintz
04.01.2012 15:55
Фил, направо си ми отгатнал всичките мечти... обачееее... има един проблем - много фалшиво пея :)))... и като се започне от невъзможността да се реализира платинения албум следват и другите невъзможности... но за сметка на това пък не ми пречи да си мечтая за тях :))))... Виж Макси си живее в мечтите, той почти винаги се изживява я като рок звезда, я като нещо друго и никак, ама никак не му пречи да си представя, че скромната ни кола е луксозна лимузина, както се казва въпрос на гледна точка :)))...
цитирай
24. malkiatprintz - Умен човек е Макси, а не като теб - ...
04.01.2012 19:07
Умен човек е Макси, а не като теб - пеела фалшиво! Голям праз! Просто трябва да подбереш подходящ стил - я траш-метъл, я пънк - и готово! :):):) Да не говорим че при съвременната техника, ако звучиш малко фалшиво, значи звукорежисьорът не струва :):):) Така че не мечтай на вятъра, Ив, а яхвай мечите и ги осъществявай :):):)
цитирай
25. magicktarot - Страхотно е това! Как съм го изпуснала!?
06.01.2012 15:07
Честита Нова 2012 и тук, Принце! Здраве, щастие, мечти, творчество и вдъхновение за теб и любимите хора!

Някак, без да съм си го формулирала така пряко, и на мен ми се въртят такива мисли по въпроса с мечтите. Също така текстът би могъл да се казва - Симптоми, показващи дали сме престанали да бъдем Деца... :) (дано не се повтарям - не мога да изчета в момента всички коментари)...
цитирай
26. malkiatprintz - Честита на бис, Меджик :) Каквото си ...
07.01.2012 01:19
Честита на бис, Меджик :) Каквото си пожелаеш да се сбъдне :):):) Текстът не дава нищо, което не знаем, обаче силата му е именно в това, че припомня неща, които често упорито се правим, че не разбираме :) Дано никога не преставаме да бъдем Деца :):):)
цитирай
27. romanticgirl25 - Zdravei-otkrih te ot bloga na furiika:D stra6en filosof si i mnogo vqrni istini zajivota ima6-postingite ti!
21.05.2012 19:24
Za jalost 6te ti kaja 4e ne samo nie sme vinovni zaradi smurtta na me4titte ni-ne samo se strahuvame ot ni6toto. Az jiveq vseki den s hora, koito na4i4am roditeli i te susipvat vsqka moq me4ta...s dumite 4e az ne struvam i nemoga da q realiziram...s dumite 4e otnovo 6te svur6i nedobre...Kogato ima6 takiva hora okolo teb ne moje6 da me4tae6.....
Strahotn istini pi6e6! Svalqm ti 6apka!
цитирай
28. malkiatprintz - Благодаря ти, Романтично момиче. ...
24.05.2012 15:02
Благодаря ти, Романтично момиче. Донякъде имаш право, с такива хора около себе си, човек действително трудно може да мечтае, но има такъв момент, че (да, знам че звучи като банално до немай-къде клише), ние сами определяме в какво да вярваме и в какво - не, а това, в което вярваме, то и се случва. Най-общо казано, ако човек отиде на врачка и тя му каже какво го очаква, то най-вероятно ще се случи не защото врачката го е предсказала, а защото ние сме повярвали силно, че тя познава и точно това, което е казала, ни чака. И по този начин го осъществяваме. Познато ми е това положение, но не е непреодолимо. Дълга тема е, едва ли бихме могли да я избистрим в коментари, но това ми е философията. :)
цитирай
29. romanticgirl25 - Толкова си прав, ако знаеш
19.02.2019 21:23
Задушавам се от несбъднатите....нямам глас и воля вече, вяра. Иакам да крещя и да пребия някой. Бъфи благословен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: malkiatprintz
Категория: Тя и той
Прочетен: 646277
Постинги: 98
Коментари: 2806
Гласове: 10930
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031